Propostes medievals pel Dia Internacional dels Museus

17 maig

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment anual organitzat per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), que se celebra el 18 de maig des de 1977. El lema escollit per aquest any és “Museus i memòria”.  Als darrers anys, la jornada ja ha arribat als 5 continents, abastant més de 100 països i involucrant al voltant de 30.000 museus.

Malgrat es celebri a museus de temàtica i continguts molt diversos, tots ells acostumen a fer jornada de portes obertes, on l’entrada és gratuïta. A més, amb motiu d’aquesta data, es presenta la  “joia del museu”, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, consistent en destacar la importància d’una obra cabdal de la col·lecció.

Què visitar?

Del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal cal posar de manifest la importància de la “joia”: un fragment de mènsula esculpida, de principis del segle XIII , que representa un cap femení. Va ser trobada cap a 1945 i  procedeix de la Seu Vella. La seva presentació es durà a terme al Museu de Lleida, a les 19.30 h, per part de la directora, Montserrat Macià, i el professor de la Universitat de Lleida, Francesc Fité.

Al MNAC, l’ocasió és aprofitada per presentar El retaule de Sant Miquel (1410-1430), una de les darreres adquisicions del museu. Consisteix en  una de les obres mestres de Joan Mates, un dels pintors més importants del Gòtic Internacional a Catalunya.

En el cas del Museu Episcopal de Vic, la “joia del museu” també es tracta d’una obra medieval: els Laterals d’altar del mestre de Soriguerola, que pertanyen al corrent de transició del romànic al gòtic de la pintura catalana.

Per últim, cal recordar que el Museu Frederic Marès de Barcelona, que també se suma al Dia Internacional dels Museus, va celebrar la seva reobertura el passat 14 de maig, després de gairebé dos anys de remodelació. La jornada de portes obertes (de 10-19h) del museu pot ser una bona ocasió per a visitar el seu nou aspecte.

Per a més informació sobre la reobertura del Museu Frederic Marès, feu click aquí.

La “Joia del MNAC”

Anuncis

Una resposta to “Propostes medievals pel Dia Internacional dels Museus”

  1. xavi 17/05/2011 a 22:09 #

    Un bon motiu per culturitzar-se un mica demà. Moltes gràcies! 🙂

    pd: Perdoneu…però algú ho havia de dir! xD

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s