Un cap de setmana a la teva mida

13 maig

Gaudeix de les propostes més “medievals” del Dia Internacional dels Museus 2012 i de les activitats que, amb motiu d’aquest esdeveniment, es duran a terme el proper cap de setmana.

Aquest divendres 18 de maig es celebra el  Dia Internacional dels Museus (DIM), una iniciativa de l’ICOM (International Council of Museums) nascuda l’any 1977 i amb repercussió als cinc continents.

Catalunya no n’és una excepció, per això la majoria dels museus d’arreu del territori s’han unit a la causa sota el lema mundial d’aquesta 35ena edició: “Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions”. Gràcies a aquest esdeveniment, el dia 18 de maig es duran a terme activitats extraordinàries; entre elles, jornades de portes obertes, visites comentades o itineraris especials.

Per la temàtica que ocupa aquest blog, us proposem un breu recull de les propostes de caire medieval que ofereixen alguns museus catalans el DIM 2012. Aquí les teniu, organitzades per províncies:

BARCELONA

Museu Episcopal de Vic

· Dies 18, 19 i 20 de maig: jornades de portes obertes.

· Divendres 18, de 20.30 a 23 h, activitat “Nit dels Museus. Música & Art al MEV“. Joves músics de l’Escola de Música de Vic ens fan gaudir dels sons dels instruments, en un recorregut guiat a través d’una selecció d’obres del Museu.

· Dissabte 19, a les 11 h, 12 h i 17 h, visita comentada “Visió Romànica“, al nou Espai Oliba, a la col·lecció de romànic del MEV i al campanar restaurat de la Catedral de Vic.

· Dissabte 19 i diumenge 20, a les 12 h, visita comentada “Recorregut medieval“. Visita comentada per l’art, la cultura i els costums del món medieval.

· Diumenge 20, a les 11 h, activitat familiar “Descobriu el món medieval“. Visita participativa amb la família a les col·leccions de romànic i gòtic utilitzant diferents objectes i materials.

· La joia del Museu: Baldaquí de Ribes. L’estil d’aquest baldaquí correspon al corrent romànic de caràcter geometritzant, el màxim representant del qual va ser el Mestre de Sant Climent de Taüll. Per la seva equilibrada composició formal és considerat com l’obra mestra de la pintura romànica catalana sobre fusta.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

18 de maig, Dia Internacional dels Museus:

· De 10 a 19 h, portes obertes a tot el Museu.

· Joia del Museu: Mare de Déu dels Consellers, de Lluís Dalmau.

19 de maig, La Nit dels Museus

· De 19 h del vespre a 1 h de la nit, portes obertes a tot el Museu.

· Activitats familiars autònomes a art romànic, art gòtic, l’exposició temporal “Catalunya 1400. El gòtic internacional” i a l’Espai educArt.

· De 19.30 a 22.30 h, comentaris de les obres més significatives de la col·lecció.

Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Programa “Reptes i inspiracions: arqueologia i moda

· A les 19 h, presentació de la restauració dels teixits funeraris d’Agramunt (segle XIV), a càrrec de Bernat Solé, alcalde d’Agramunt, i Elisabet Cerdà, restauradora del Centre.

· De 20 a 23.30 h, portes obertes al taller de restauració. Presentació dels teixits de la tomba del Rei Pere II (segle XIII) a les 20, 20.30, 22, 22.30, 23 i 23.30 hores.

· De 20 a 23.30 h, projeccions (cada 30 minuts, a partir de les 20 h):

Teixits de sota terra

El coixí del rei. La restauració de teixits de la tomba de Pere II el Gran.

 GIRONA

Centre de Turisme Cultural Sant Domènec-Museu de la Vila de Peralada

Visita guiada al Centre Cultural Sant Domènec-Museu de la Vila, on s’explicarà:

· el Claustre romànic de Sant Domènec

· les restes arqueològiques del Centre

· les peces arqueològiques aparegudes a Peralada

· la Llegenda de la Mercadera, que apareix a la Crònica de Ramon Muntaner (fill il·lustre peraladenc), i el quadre L’Heroïna de Peralada, els esbossos i el gravat del pintor Antoni Caba, inspirat en el text medieval.

Museu d’Art de Girona

· De 10 a 19 h, jornada de portes obertes.

· La joia del Museu: Mare de Déu amb el Nen i un àngel.

LLEIDA

Museu de Lleida Diocesà i Comarcal

18 de maig, Dia Internacional dels Museus: De 10 a 14 h i de 16 a 19 h, jornada de portes obertes. Entrada gratuïta.

19 de maig, La Nit dels Museus:

– De 20 h del vespre a 12 h de la nit, portes obertes. Entrada gratuïta.

– Visites guiades “Un museu divers. Tres mirades al Museu de Lleida”. A través de tres visites guiades diferents, el públic podrà descobrir tres mirades diverses del Museu de Lleida. Els assistents podran triar una de les tres visites següents: a les 20.30 h, “Crònica social de la història de Lleida”; a les 21 h, “Història de la dieta mediterrània”, i, a les 21.30 h, “Descobreix el llegat de Roma”.

23 de maig: A les 19 h, a la Sala de conferències, presentació de La joia del Museu: Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia.

Musèu dera Val d’Aran

18, 19 i 20 de maig: De 10 a 13 h i de 17 a 20 h, jornades de portes obertes.

19 de maig, La Nit dels Museus: A les 22 h, visita guiada acompanyats de diverses personalitats de l’Aran que explicaran, a través de la música, la poesia o les seves pròpies paraules, diversos objectes del Museu. Després de la visita s’obsequiarà els assistents amb una copa de cava.

TARRAGONA

Museu Diocesà de Tarragona

18 de maig, de 10 a 18 h, jornada de portes obertes.

19 de maig, La Nit dels Museus, de 21 a 23 h, jornada de portes obertes.

 

 

Font: Patrimoni.Gencat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s