EL DESGEL QUE FUSIONA EL ROMÀNIC AMB EL CONTEMPORANI

30 gen.

Pepe Beas presenta Deshielo y Mandorla, una exposició de fotografies i vídeo-escultures, que tindrà lloc del 8 de febrer al 17 de març a la Llotja del Cànem de Castelló

Pepe Beas (Córdoba, Argentina, 1955) és un artista actiu des dels anys 70, especialitzat en fotografia i sobretot en vídeo-art, un mitjà amb el que experimenta a través de la vídeo-escultura, la vídeo-instalació, els vídeo-retrats o el vídeo sobre fotografia.

L’exposició planteja un diàleg inèdit entre el romànic i l’art conceptual, el que ha portat a la comissària de l’exposició, Sílvia Tena, a cercar en les fonts de l’art medieval i al Niu del Romànic, a acostar postures amb les últimes tendències d’art. Amb motiu d’aquesta interactuació i complementació d’èpoques i estils, la comissària ens dóna a conèixer l’exposició, a partir d’aquesta entrevista en exclusiva pel Niu del Romànic. 

S.Tena

SÍLVIA TENA BELTRAN és historiadora de l’Art per la Universitat de València, a més de crítica, assessora i professora a les universitats de València i UAB. La seva trajectòria professional l’ha permès treballar per a l’IVAM, el Patio Herreriano, el MACBA o el MNAC. La seva recerca es centra en art i artistes contemporanis, art emergent, videoart, disseny i estètica, en el marc dels quals ha editat diferents monografies i catàlegs. Ha fet diverses col.laboracions en revistes d’art i  pensament, com ara CBN, Millars, Ars Longa, Quaderns d’Art… Recentment va co-comissariar la mostra Al voltant del Paper dintre de la Edició Room-Art 2012.

Deshielo y Mandorla dona nom a una sèrie de vídeo-instalacions i obres fotogràfiques que tenen com a fil conductor un viatge a l’ànima humana. Com es materialitza aquest concepte?

“Aquesta recerca introspectiva té com a únic protagonista un jo solitari, explorador d’un desert d’aigua, gel i esquerdes, un medi constantment variable, però atemporal.” 

Aquesta escenografia porta algun missatge implícit? O només es busca la bellesa sensorial de l’obra?

“El que Beas pretén és incitar a la reflexió conceptual, una reflexió que gira al voltant de la pèrdua progressiva d’espiritualitat de l’home contemporani, sobretot en els temps en què vivim.”

Seria la fe, el que busca el personatge a la seva ànima?

“Pot ser. De fet, he tractat de cercar dins de les creacions de Beas, referències implícites a algunes religions, des de la mística cristiana occidental fins al sufiste, tal com he tractat de demostrar al catàleg de l’exposició”.

I dins la doctrina cristiana, no podem ignorar la presència de la Mandorla, si més no, al títol de l’exposició

st aventin

Crist amb tetramorf de la portada de Saint-Aventin-de-Larboust (Haute-Garonne, França)

“El concepte religiós clau rau precisament a la Mandorla, emblema del cristianisme amb el que s’ha batejat a l’exposició. És habitual trobar aquesta ametlla mística ocupant un lloc preeminent a les representacions d’època romànica, sempre emmarcant a personatges divins: Déu, Maria o Crist.”

Beas retorna la màndorla a la seva posició privilegiada, però aquest cop dins l’art conceptual. Com?

“Representada com un objecte daurat que irromp al desert, interactua amb el personatge, qui primer la busca, després la observa i, finalment, se l’emporta.”

Aleshores, l’artista s’ha hagut d’inspirar en obres romàniques?

“Correcte. Els mateixos quaderns de treball de l’artista revelen que beu directament d’obres romàniques, especialment de les pintures de Sant Climent de Taüll. De fet, la màndorla neix d’una interpretació i descomposició de la que envolta al conegudíssim Pantocràtor.” 

Com transforma aquesta aura mística en part d’una obra conceptual?

“La resposta la trobareu visitant l’exposició: del 8 de febrer al 17 de març a la Llotja del Cànem”. 

Els paral·lelismes medievals no acaben aquí

“No. El personatge que indaga a la seva ànima presenta una dualitat de personatges propis d’aquella època. És eremita, en tant que habita, en solitari, un lloc inhòspit i per voluntat pròpia; al mateix temps que peregrí, que deambula en busca de quelcom.” 

deshielo mandorla

Pepe Beas, Hombre en la cueva. Fotografia digital. 200 x 110 cm

Per acabar: un bon motiu per a visitar l’exposició

“En un món altament conscienciat per l’ecologia, la sostenibilitat, la capa d’ozó i la destrucció dels ecosistemes, és gratificant i força esperançador trobar veus crítiques que ens ajudin a reflexionar sobre el desglaç i la pèrdua progressiva i sistemàtica de l’espiritualitat de l’home contemporani, tant allunyada ja de la mística i el pensament simbòlic del món antic i medieval”.

L’exposició ofereix a l’espectador una visió particular de l’ànima, oberta a la interpretació de cada jo, en una escenografia que participa tant del bell com del sublim.  

Entrevista de Carla del Valle

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dates de l’exposició: del 8 de febrer al 17 de març.

Lloc: La Llotja del Cànem (C/ Cavallers, 1, 
12001 Castelló de la Plana)

CatàlegTENA, Sílvia. Ad Invisibilia. La percepción del mundo en su dimensión simbólica en la obra reciente de Pepe Beas. Castellón, Collblanc-Llotja del Cànem, 2013.

Presentació de l’exposició a càrrec del Vice-Rectorat de Cultura i Extensió Universitària

Anuncis

2 Respostes to “EL DESGEL QUE FUSIONA EL ROMÀNIC AMB EL CONTEMPORANI”

 1. Elisa 05/02/2013 a 07:57 #

  Sempre ens presentes coses diferents i força estimulants…. Aquesta exposició presenta obres romàniques o sols contemporani?

  • elniudelromanic 05/02/2013 a 08:48 #

   Gràcies pel teu interès, Elisa.
   L’exposició integra exclusivament obres contemporànies, però que es nodreixen de conceptes romànics, com la “Mandorla”, d’una manera força original.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s